JAMB

Expected Topics And Approach To JAMB Chemistry Question 2021

JAMB Chemistry questions are easy to pass if one can pay close attention to some important topics in chemistry. There are topics in UTME chemistry syllabus that are repeatedly seen in JAMB questions.

In this page I will list those topics that every candidate writing JAMB UTME chemistry should pay close attention.

Expected Topics in JAMB Chemistry

  1. Separating techniques
  2. How to determine empirical formula
  3. Balancing of equation
  4. Acid, Base, and Salt (Physical and Chemical properties, Neutralization rxn)
  5. PH Scale
  6. Isotopes
  7. Electronic configuration
  8. Gas Law
  9. Redox reaction
  10. Rate of chemical reaction (Le Chatelier’s principle)
  11. Carbon and its compound
  12. Hydrogen and its compound
  13. Nitrogen and its compound
  14. Sulphur and its compound
  15. Allotropes
  16. Aromatic and Aliphatic Hydrocarbon (Alkane, Alkene, Akyne, Benzene)
  17. Isomerism
  18. Alkanol
  19. Alkanoic
  20. Esterification
  21. Hardness of water
  22. Saponification

The above topics are grouped under organic, physical, and industrial chemistry.

Download Chemistry past questions and answers: Click Here

Many students believe that chemistry is volatile and that is reason you need to adequately prepare to be able to score above 70 in it.

It is important that you know the chemical properties, physical properties, and laboratory preparation of no 11 – 14. Also naming of hydrocarbon and their differences and balancing of redox reaction are equally important. I have discovered that candidates who pay close attention to these areas in chemistry always perform well in the exam.

Read: Topics and 100 Questions in JAMB Physics

Some JAMB Chemistry Questions and Answers

(1) An organic compound contains 60% carbon, 13.3% hydrogen and 26.7% oxygen. Calculate the empirical formula.

(A) C6H13O2

(B) C4H9O

(C) C5H12O

(D) C3H8O

[C = 12, H = 1, O = 16]

Answer – D

(2) The reaction between ammonia and ethyl ethanoate produces

(A) ethanol and propanamide

(B) ethanol and ethanamide

(C) propanol and ethanamide

(D) propanol and propanamide.

Answer – B

(3) 2-methylbutan-2-ol is an example of a

(A) secondary alkanol

(B) tertiary alkanol

(C) dihydric alkanol

(D) primary alkanol

Answer – B

(4) Chlorophyll obtained from green leaves of plant can be composed of more than one coloured component by the technique of

(A) crystallization

(B) hydrolysis

(C) chromatography

(D) sublimation

Answer – C

(5) The colour of the fountain water is

A. blue B. orange C. red D. yellow.

Answer – C

(6) Permanent hardness of water can be removed by

(A) filtration

(B) adding slaked lime

(C) adding caustic soda

(D) boiling.

Answer – B

(7) A solution which on treatment with hydrochloric acid produces a colourless, odourless gas which turns lime water milky is most likely to be a

(A) trioxocarbonate(IV)

(B) trioxonitrate(V)

(C) hydroxide

(D) chloride

Answer – A

(8) If chlorine is bubbled into water and the resulting yellowish-green solution is exposed to bright sunlight for a while, the solution will decompose giving out

(A) oxygen, thereby producing hypochlorous

(B) chlorine and oxygen

(C) oxygen and leaving behind aqueous hydrochloric acid

(D) oxygen, hydrogen and chlorine

Answer – C

(9) H3PO4(aq)+ H2O(l) → H2PO4(aq) + H3O+(aq)

∆H = –13kJ at 298K

In the reaction above, an increase in temperature would

(A) have no effect on the reaction

(B) slow down the reverse reaction

(C) favour the forward reaction

(D)favour the reverse reaction

Answer – D

(10) Sulphur (IV) oxide bleaches by

(A) hydration (B) reduction  (C) absorption (D) oxidation

Answer – B

(11) Which of the following gases can be collected by the method of downward delivery?

(A) Oxygen (B) Hydrogen (C) Chlorine (D) Ammonia.

Answer – C

(12) Milikan’s contribution to the development of atomic theory is the
determination of

(A) charge on electron  (B) positive rays  (C) charge to mass ratio  (D) cathode rays

Answer – A

(13) What current in amperes will deposit 2.7g of alluminium in 2 hours? (A) 32   (B) 8   (C) 4   (D) 16

Answer – C

(14)  Ethanoic acid is

(A) tribasic   (B) unionizeable  (C) monobasic   (D) dibasic

Answer – C

Read: JAMB chemistry syllabus

Bolarinwa Olajire

An associate lecturer with demonstrated history of working in the education industry. Skilled in analytical skills, C++, Fortran, and Entrepreneurship. Strong education professional with a M. SC focused in condensed matter from University of Ibadan and PhD student at FUNAAB.

One Comment

  1. pls sir I want to know where to read for jamb especially chemistry I have jamb past q but I can’t solve even one question pls sir I need your help

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button